maanantai 19. huhtikuuta 2010

Twilight kirjat aiheuttavat närkästystä

Helsingin sanomat kertovat Houkutus- vampyyrikirjojen närkästyttävän vanhempia ja opettajia.

Bella Swan ja Edward Cullen esiintyvät pääosassa Uusikuu -elokuvassa, joka perustuu Stephenie Meyerin luomaan Twilight -kirjasaagaan ja se on jatkoa menestyselokuvalle Twilight - houkutus.
Stephanie Meyerin vampyyriaiheinen kirjasarja Twilight herättää närää vanhempien ja opettajien keskuudessa Yhdysvalloissa.

Miljoonia myynyt, lähinnä teineille suunnattu kirjasarja on rankattu viidenneksi pahennusta aiheuttavien kirjojen listalla. Listan kokoaa vuosittain Yhdysvaltain kirjastoliitto vanhempien ja koulujen valitusten perusteella.

Meyerin Twiligth-kirjoissa yhdistyvät vampyyriteemat ja teiniromanssit. Niitä on kritisoitu erityisesti seksuaalisen sisällön vuoksi. Kirjastoliiton mukaa kirjojen aiheuttama pahennus liittyy yleisempään huoleen kaikkea yliluonnollista kohtaan.

"Vampyyri-aiheiset romaanit ovat herättäneet pahennusta vuosia. Ja nyt kun Twilight-kirjoista on tullut jättisuosittuja niin nopeasti, kritiikki kohdistuu etupäässä niihin", sanoo Barbara Jones kirjastoliitosta.

Pahennusta herättävien kirjojen listalla ykköseksi ylsi Lauren Myraclen IM-niminen kirjasarja, joka kertoo kolmen opiskelijanuoren elämästä. Kritiikkiä se on saanut erityisesti alastomuudesta, ronskista kielestä sekä huumeviittauksista.

Kakkosena listalla on Peter Parnellin ja Justin Richardsonin kirjoittama romaani And Tango Makes Three, joka kertoo kahden homopingviinin elämästä adoptoidun lapsen kanssa. Lista on koottu viime vuodelta, jolloin Yhdysvaltain kirjastoliitto kirjasi kaikkiaan 460 kirjallista valitusta, joissa vaadittiin jonkin kirjan poistamista kokonaan koulun tai kirjaston valikoimasta.

Kirjastoliiton mukaan epävirallisempia valituksia kirjoista tulee huomattavasti enemmän. Esimerkiksi monet kristityt ryhmät ovat arvostelleet jo vuosia ankarasti J.K. Rowlingin Harry Potter -kirjoja. Kirjastoliiton "viralliselle" listalle Potterit eivät mahtuneet viime vuonna lainkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti